Rojak on malesialainen hedelmä- (ja vihannes-) salaatti, jonka olennainen osa on suolaisenmakea ja tulisen tumma kastike sekä päälle ripoteltava pähkinärouhe. Näin oman selvästi puolueellisen käsitykseni mukaan.

Aina ei jaksa vääntää avokadotahnoja tai raastaa porkkanaa/kaalia kuivaksi iltapalasalaatiksi - mitä olen tehnyt aika monena iltana kuluneen talven aikana. Äitin kokkauksiakin taisi tulla ikävä, kun törmäsin päivällä sattumalta erääseen innokkaaseen Malesian-matkaajaan ja haikailtiin lounaalla yhdessä katukojuruokien perään. Ikävänliennyttäjänä sai tänä iltana toimia aasialaishenkinen hedelmäsalaatti. Aika nopea pala.

1270471726_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hedelmärojak (Rojak buah)

- paloiteltuja hedelmiä: esim. kurkkua, tuoretta ananasta, raa'ahkoa mangoa, omenaa
- rojak-kastiketta

Rojak-kastike

1 rkl hienonnettua chiliä
1 rkl tamarinditahnaa
1 rkl katkaraputahnaa
1 rkl osterikastiketta
3 rkl tummaa sokeria
1/2 dl vettä   

Sekoita aineet paistinpannulla. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä hämmentäen, kunnes sokeri sulaa joukkoon ja seos hieman sakenee. Kaada jäähtynyt rojak-kastike hedelmäsalaatin päälle ja ripottele pinnalle paahdettua maapähkinärouhetta.

(Maapähkinärouhe: paahda kokonaisia maapähkinöitä pannulla tai uunissa, rouhi tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Tai tee kuten laiska/kiireinen opiskelijaneiti: osta kaupasta paketti suolapähkinöitä ja rouhi tehosekoittimessa rouheeksi.)

Hedelmiä ei kannata seisottaa kastikkeessa kovin kauan (esim. yön yli). Ne menevät meinaan aika pian mauttoman veteliksi.

Omassa kaapissani on harvoin mitään rojak-kastikkeen neljästä ensimmäisestä raaka-aineesta, mutta ihan kelpo (joskaan ei niin sakea) kastike syntyi makeasta soijakastikkeesta, chilijauheesta, ruokosokerista ja vedestäkin. Hedelmistä meni salaattiin kurkkua ja omenaa. Ananaksen olin tietenkin popsinut loppuun edeltävänä päivänä.

Kuva seuraa perästä, kun joskus saan kameran muistikortin tyhjennettyä koneelle.